2012. január 24., kedd

Ta-mia Sansa: Lélektelen

Ta-mia Sansa
Gender Krónikák 6. rész/ Lélektelen    

Az első általam olvasott GK könyv. Ezt azonnal követte a már megjelent 11. ( Sötét Hórusz). No de most nem a Hóruszról szeretnék írni, hisz azt már megtettem. (http://chiara-gondolatok.blogspot.com/2012/01/ta-mia-sansa-sotet-horusz.html) Tehát a Lélektelen története (nem annyira) röviden:



9223. Ptah-Noit Terraformáló Állomás.  Chatrine Therton nyolc évesen elveszíti a szüleit, és előbb a xenoárvák számára fenntartott Ideiglenes szállásra, majd anyai nagynénje gyámsága alá kerül. Imádott anyja halála miatt a kislány bezárkózik, csak olvasmányainak és emlékeinek él. 13 évesen kezd naplót vezetni, melynek részletei végigkísérik a könyvet. (Kéretik odafigyelni, hogy a naplórészletek majdnem mindig visszaemlékezések!) Nos, egy szerető gyám-pár talán kizökkenthetné Chatrine-t ebből a társas magányból, de itt erről szó sincs. Ha előbb a gyász miatt menekül a könyvek közé, utóbb már minden elől menekül. A légkör finoman szólva is…  A kislány jóval átlag feletti intelligenciával rendelkezik, tisztán látja maga előtt, hogy milyen jövő várhat rá az Állomáson. Menne, de: kiskorú, nincs hová, és nincs miből…

Eközben megismerkedünk a könyv többi főbb szereplőjével is:
Dominic Kora, a Velton egyetem kihelyezett kutatási részlegének főnöke; biológiát oktat az egyetemen. Meggyőződése, hogy a xenokutatások mellett sürgősen meg kell oldani az élelmiszerhiányt is. A bolygó légköre és talaja mérgező, a földről hozott magvak nem kelnek ki, vagy kikelés után mérgezőek. Szeretne több támogatást kapni a kutatásokra, és sürgeti a TO (Tehetségkutató Osztály) létrejöttét. Az Egyetemre jelenleg csak a jómódú szülők csemetéi kerülhetnek be, így elkallódhatnak az igazi tehetségek. Charon Manul (a főkormányzó-maga is xenofertőzött) nem egyezik bele, hisz neki személyes érdeke, hogy a fertőzésre fordítsanak minden figyelmet.

Nut White: 12 éves, átlagos kislány a Serkbeth I.-en. Se nem túl szép, se nem túl okos. Nővére, a kiemelkedő szépségű Henty volt a család reménye a felemelkedésre, anyjuk Szűznek szánta a Szentélybe. Henty „keresztbe tett” a terveknek, így az anya figyelme az addig méltánytalanul elhanyagolt Nut-ra terelődött, aki örömmel fogadja a lehetőséget. A Szüzek (mint a vallás képviselői) jól élnek Bubastison, és támogatni tudják a családot is.

Telnek-múlnak az évek. Chatrine kiemelkedő intellektusa mellé páratlan szépség társul. Ez nem kerüli el gyámjának figyelmét sem, a lányt egyre-másra érik az atrocitások. Nem lát kiutat a helyzetből, nincs senki akiben bízna, közel a pont, hogy feladja az életét.


9227.
Dominic Kora végre megkapja az engedélyt a TO megalapítására. Most már a szegényebb sorból is érkezhetnek tanulók a Veltonra. Nincs térítési díj és nincs korhatár sem. De csak a zseniket veszik fel, hisz a bolygó jövője a tét. Megtalálni a xenovírus ellenszerét, és megoldást találni az éhínségre.  No és van itt még egy kis bökkenő. Bár az oktatás ingyenes, a szállás és az ellátás nem tartozik bele.

Nut White: Már évek óta tagja a Rendnek. Boldog, hogy elkerült otthonról és egyáltalán nem hiányzik neki a családja. Örömmel látja, hogy a tükörben már Ő maga is a mindig csodált Szüzekre hasonlít. Nyoma sincs a rút kiskacsának, akinek magát látta éveken át. Váratlanul érkezik a hír: A Tisztelendő a Városba rendel hét szüzet szolgálatra, az egyikük Ő lehet- ha vállalja.

Chatrine Therton: Már az iskolában is észreveszi a tanár, hogy valami nincs rendben a családban, de a lány nem beszél. Nem akarja, hogy a gyámhatóság lépjen közbe, mert fél. Nem akar visszakerülni az Ideiglenes Szállásra-ami attól kezdve örök lakóhelye maradna. A tanár tehetetlen.
Képbe lépnek a patrónusok. Azok a dúsgazdag polgárok, akik (bár megtehetnék) nem akarnak örökbefogadni xenoárvákat. Most a TO diákjainak támogatásával letudhatják jótékonysági kötelességüket. Felbukkan új szereplőként Eash Pehta. Állomásról állomásra járva keresi azokat a diákokat, akiket támogatna. Ehhez magával viszi a Velton gyorstesztjét, az azon elért eredmények döntik el, ki kerülhet fel a Városba-ahol újabb megmérettetés vár rájuk. A tanárnő megragadja a kínálkozó lehetőséget, hogy segítsen Chatrine-nek. Őt is Eash Pehta figyelmébe ajánlja. A lány remekel a teszten, de gyámja Van-Kau Ghi-Ta nem hajlandó aláírni az engedélyt. Nincs remény… Vagy mégis? Chat felveszi a kapcsolatot imakh Pehtával és kéri a segítségét. Talán mondhatná azt a gyámjának, hogy… Pehtának más ötlete van.

NOS: Nem írom tovább.  Ennyire részletesen legalábbis nem. Azt azért elárulom: Még sok-sok szereplő lép a képbe, és egyik sem fog hidegen hagyni! Lehet őket szeretni, vagy gyűlölni - de semleges nem maradsz! 


Mi (vagy ki) lesz Nutból a Városban? Hogyan lesz Chatrine Thertonból - Cat Turney? Miért kezd el férfiruhában járni és napszemüveget hordani? Ki az a Vilam Pereth-Sa? Mi a dattara kalász és ki alkotja meg? Kik azok a lonecatek? És… MI A MANÓ AZ A LÉLEKTELEN?!
OLVASD EL! Nem bánod meg!
Egy tökéletesen megalkotott világ, pont annyi leírással amennyire szükségem van és amennyi még szabadon hagyja szárnyalni a képzeletemet. Különös hangzású, egzotikus nevek-először kicsit furcsa volt, de azonnal beleszerettem a hangzásukba. Ez egy olyan világ, ahol nem szeretnék élni -de ami mégis megdobogtatja a szívemet. A fene se érti ezt… Nem vagyok igazi sci-fi rajongó. Vagy legalábbis eddig nem voltam az. Azt, hogy a műfaj fogott meg, vagy csak és kizárólag GK rab vagyok- majd az  idő eldönti.

Engem a géphez láncolt. Nem maradt egyetlen darab körmöm sem, sírtam és nevettem, szerettem és gyűlöltem, sejtettem és reméltem.  És AKAROM A TÖBBI RÉSZÉT IS!




GK1: A menekülés éve 

GK4: A pavonis háborúk története - előkészületben (a szerző a címváltoztatás jogát fenntartja)

GK5: Szűz Oroszlán - előkészületben (a szerző a címváltoztatás jogát fenntartja)
GK6: Lélektelen ---elolvasva
GK7: Első áldozat

GK8: Egyensúly - előkészületben (a szerző a címváltoztatás jogát fenntartja)
GK10: Prentiest hős fiai - előkészületben (a szerző a címváltoztatás jogát fenntartja)
GK11: Sötét Hórusz –elolvasva (Már megjelent-megvásárolható)

GK12: Forradások--- Megjelent! A Publio kiadónál rendelhető!
GK14: Utolsó áldozat




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése