2012. március 7., szerda

Ta-mia Sansa: Utolsó Áldozat





………… Huh… Ez most nehéz szülés lesz…. No, nem azért, mert a regénnyel bármiféle problémám lenne! Egész egyszerűen azért, mert napok (talán több, mint egy hét) teltek el a kiolvasása óta, és én általában egy napos „emésztési idő” után szoktam megírni a blogot. Sebaj, azért még nem felejtettem el, hogy mit olvastam- tehát lássuk, mire megyek a tudományommal! :D
Tartalom:  Nehéz ezt így, fülszöveg nélkül; pláne, ha spoilermentesen szeretném…  De miért is erőlködöm? Ha spoileres lesz: hát így jártatok!
’425-öt írunk. Bekövetkezett, amitől évszázadok óta tartottunk, és amire ugyanennyi ideje készültünk is. A Terrai Császárság megtámadta Bubastist.  Ebben még semmi meglepő nincs. Nem kell félnünk, hisz Cat Turney épp erre készülve alkotta meg a lonecateket. Ők kilencen képesek felvenni a harcot egy egész flotta ellen. Mi több, nem is kerül sor a harcra, hisz a lonecatek megsemmisítik a támadó sereget még az első lövés előtt. De mi történik akkor, ha a Firstcat úgy dönt, nem teljesíti kötelességét? Ha magára hagyja a birodalmat, melynek védelmére alkották? Miért nem segítenek a népnek, melynek egykor ők maguk is tagjai voltak? Képes-e Bubastis megvédeni önmagát, vagy pusztulásra ítéltetett? Ez derül ki ebből a regényből, mely az általam eddig olvasott GK történetek  közül a legmozgalmasabbra sikerült.

Szereplők: 

Bubastis:

Selkt-Sa Tenecx: Lonecat jelölt, aki  mestere tanácsa ellenére is szeretne valódi lonecatté válni. Nem érti a Firstcat döntését (ezzel nincs egyedül), hisz őket Bubastis védelmére alkották, erre készültek egész életükben, enélkül értelmét veszti a létezésük. Mégsem él a távozás lehetőségével, számára már a Szentély jelenti az otthont, és mestere a családja. (Bár az érzések tiltottak a Renden belül)
Shutet Leave:  Lonecat, Sa mestere. Minden igyekezete és szándéka ellenére gyengéd (anyai) érzéseket táplál tanítványa iránt- bár ezt sosem mutatja ki. Megpróbálja lebeszélni Sa-t a rendhez való csatlakozásról, felfedve előtte a lonecat-lét (mostanra) hiábavaló voltát. Bár nem beszél érzésekről, végül ékes tanúbizonyságát adja szeretetének.
Ansu Sacrey: Lonecat jelölt, Sa kis barátnője. Igazi kis minden lében kanál. Mindössze 9 éves amikor a Firstcat felkéri az áldozatra. Ő beleegyezik, s ezzel minden idők legfiatalabb lonecatjévé válik. /Egyben az utolsóvá is bizonyos szempontból- de ezt nem fejtem ki. ;-) /
Theodore InnocenteA valaha volt egyetlen hímnemű Firstcat. Ez akár büszkeséggel is eltölthetné (hisz a lonecatek közt azért akadt pár férfi a többszáz év alatt…), de benne sokkal jobban munkálkodik a megfelelni vágyás. Nem csak azért, mert férfinak született egykor, hanem a neve miatt is. Hisz a mindenkori legdicsőbb, legnépszerűbb Firstcat - Beth Innocent - nevét viseli. Képességei meg sem közelítik a híres ősét, így Theonak nincs könnyű dolga, hogy kivívja a többiek tiszteletét. Lonecatjei inkább félnek-tartanak tőle, mint elismernék jogszerű felettesüknek.   
Kharry Starr:  Lonecat, egykor Theo tanítványa. Őt is egy híres (hírhedt) névvel   átkozta meg a sors. (A kis tréfás… Megint összehozott egy Innocente-et egy Starr-ral, de míg az ősök kedvelték egymást, az utódok…:p) Bár a lonecateket megosztja a Firstcat döntése, miszerint nem védi(k) meg Bubastist a támadásoktól, Kharry az egyetlen, aki emiatt kilép a Rendből, hogy ha kell, egyedül szálljon szembe a Császári seregekkel.  Theo (jobb híján), megfosztja a lányt képességeitől, de ez nem tartja vissza az ifjú lonecatet. 
Janette Khepra:  Lonecat jelölt, Thassy Lemory tanítványa.  Hát nem is tudom, hogyan elemezzem a viselkedését, hisz nem vagyok pszichomókus.  Szerintem súlyos identitászavarban szenved, töménytelen kisebbségi konfliktussal küszködik, és ezt agresszív viselkedéssel kompenzálja. Mestere (önző okokból) nem jelenti a lány viselkedési zavarát (bár Janette emiatt sosem válhatna lonecatté), és ez a későbbiekben komoly és súlyos tragédia problémák forrása lesz.

Thassy Lemory:  Lonecat, a griff mestere. Igazi harcias amazon. :) Nem szeretne új tanítvánnyal vesződni, ezért nem jelenti a védencével adódó gondokat. Amikor ez később végzetesnek bizonyul, rájön, hogy ebben nagyrészt Ő a hibás, és változtat a hozzáállásán. Ellenzi a Firstcat döntését, megszervezi a „hozzuk vissza Kharryt és az Ő szavazatával már segíthetünk a népen” akciót, de amikor Theo merénylet áldozata lesz, és a végrendelet értelmében Ő lesz az új Firstcat- mégsem nyújt segédkezet Bubastisnak. A többiek értetlenül állnak döntése előtt, hisz Ő volt a leghangosabb szószólója az ellenszavazásnak.
Mendes Anstill: Bubastis főkormányzója. Felháborodva veszi tudomásul, hogy a lonecatek nem védik népüket- és még csak meg sem magyarázzák tettüket. Tisztában van a ténnyel, hogy a Császári flottának nem jelent valódi kihívást Bubastis meghódítása, így menti a menthetőt. Gyermekét és apósát felteszi egy menekülő hajóra, de Ő maga nem hagyja el a birodalmat. A családja (bár imádja őket) csak másodlagos szerepet tölt be az életében. Bubastis mindenekfelett!
Paul Braun: Mendes férje. Képtelen tétlenül nézni a pusztítást, amit a prentiesti sereg művel. Jobb ötlet híján (és Mendes tiltakozása ellenére) bevonul az önkéntesekkel a seregbe. Mivel neje nem hajlandó menekülni (bár második gyermekükkel várandós), Ő  is gyávának tartaná magát, ha harc nélkül engedné át Bubastist.
Duat L. Tanaton: Kormányzó. Titkon évek óta szerelmes a főkormányzóba, és átkozza azt a percet, amikor Ő maga utasította vissza a nőt. Szenvedélybetegséggel küszködik (alkoholista), bár évek óta „tiszta”. Nem menekül Bubastisról, Mendes mellett marad a végsőkig.
Nun Ther: A Veritas kiképzőtisztje, az Ő keze alá kerül Paul. A híre megelőzi. Paul már akkor tart tőle, amikor még nem is találkozott vele. Később kiderül, hogy Nun már túlélt egy közelharcot a prentisti támadókkal, sőt megmentett egy hajót is. (Mégis hadbíróság elé állították háborús bűnökért… Okkal.)
Nun határozott, szinte kegyetlen módszere talán felkészíti az önkénteseket arra, ami vár rájuk. Az elkövetkező támadáskor a nőket küldi a biztos halálba, amit Paul (mondhatni) zokon vesz. Vajon van-e értelmes oka ennek a tettének? Nő létére miért utálja ennyire a nőket? Kiderül…
Sh. Mathit Seila:  Fizikus, önkéntes a Veritas fedélzetén, afféle ezermester. Azonnal összebarátkozik Paullal, Ő mesél a férfinak Nun előéletéről. Tanulmányai okot adnának a kivagyiságra, Mathit mégis teljesen természetes, közvetlen módon viselkedik a körülötte lévőkkel. Rajong a hajtóművekért, szinte szerelmes pillantásokkal nézegeti az ellenséges hajókat. 
Atum Keita:  Pilóta. Ő vezeti azt a hajót, amellyel Sa készül Prentiestbe, hogy megkeresse Kharryt. Előbb azért ellenséges a lánnyal, mert „villogónak” tartja, utóbb azért, mert rájön,  hogy Sa lonecat. Csak akkor enyhül meg irányában, amikor Sa (a tiltások ellenére) elmondja neki, hogy  mivel jár a lonecat-lét.

Prentiest:
Oswald August MetheiphorrA Császár. Apja halála után igen fiatalon került a trónra. Kora miatt befolyásolható. Szerencsére Első Jobbkeze, legbizalmasabb tanácsadója jó irányba terelgeti a gondolatait. Ennek ellenére megindítja a Bubastis elleni offenzívát, szükségszerűnek gondolva azt. 
Susan Bankys: Andy felesége. Az otthonában lévő szabadsága ellenére lesi férje minden kívánságát, szinte gondolatolvasó módon. Viselkedése mégsem megalkuvó, alázatos- inkább szeretetteljes, gondoskodó. Múltját még férje sem ismeri, naponta meglepi urát felvilágosultságával, logikus gondolkodásával, hasznos tanácsaival.
Andy Bankys:  Őfelsége Első Jobbkeze. Nős. Bár Prentiesten már létezik a házasság fogalma, nem sok férfi él a lehetőséggel. Andy a ritka kivételek egyike, aki nemcsak feleségül vette ágyasát, de monogámiában él  vele. Gondolkodásmódja szemben áll a társadalmi elvárásokkal, szereti nejét és megosztja vele mindennapos gondolatait/gondjait. Elítéli a nőkkel való prentiesti bánásmódot, és ezt tanítja a Császárnak is.
Terra: Amnéziás fogoly egy prentiesti börtönben. A vizsgálatok szerint lonecat, de Ő maga tagadja. Azt sem tudja, hogy kik azok a lonecatek, semmi képessége nincsen. Különös személyiség. A fogságban is az zavarja, hogy nem tud megfürödni és megfésülködni. :) Szemtelen, bár tisztában van a következményekkel, hisz napok óta vallatják.
MaxTakarító a börtönben. Szóváltásba keveredik Terrával (akinek akkor még nincs is neve), és tetszik neki, hogy a lány nem a szokásos viselkedésformát hozza. Talán magának akarja megszerezni, talán csak borsot akar törni a főnökei orra alá- de megszöktetni Terrát és bujkálni kezdenek az ENYI elől. Max megpróbál túllépni az eddig megszokott életén, és igyekszik nem a tulajdonának tekinteni Terrát, de ez nem megy egykönnyen.
George FentonŐfelsége Második Jobbkeze. Féltékeny arra a feltételezett hatalomra, amit Andy Bankysnek tulajdonít, és mindent elkövet, hogy Ő szerezze meg a hőn áhított pozíciót. Ha másképp nem megy, hát csalással. Prentiesten nem bűn megerőszakolni egy nőt, még akkor sem, ha az valakinek a felesége. George terve: megerőszakolni Susant, majd a védelmére kelő Andyt önvédelemből megölni.
Nehatu Ther: Nun Ther lánya. Bevonulása előtt kémiát tanult, Invetionnál fogták el, és mivel szebb az átlagnál, nem ölték meg. (Anyja hallottnak hiszi-reméli)  Kényszer-örömlány egy prentiesti nyilvánosházban, ahová Max „szükségből” betér. Amikor a férfi megtudja, hogy van bubastisi használati tárgy is, úgy dönt, hogy kikérdezi a nőt a lonecatekről. Nehatu kábítószerek hatása alatt öntudatlanul fekszik, és Max nem tud úrrá lenni vágyain. Könnyít önmagán, kihasználva a lány magatehetetlenségét, és azt, hogy ez nem fog kiderülni. „Menet közben” döbben rá arra, hogy ez mennyire megalázó mind a nő, mind önmaga számára, és hogy ez nem nyújt kielégülést. Ott és akkor megfogadja, hogy többé nem használja a nőket, inkább kiérdemli majd a beleegyezésüket. Partnerre vágyik, nem tárgyra. Nehatu alku fejében elmondja, amit a lonecatekről tud, cserébe Max megveszi őt a bordély tulajdonosától, és elküldi egy olyan házba, ahol nem bántják a nőket.

Miért olvasd:
Van ebben minden, ami szem-gyomor ingere. Ármány és szerelem, háború és béke, bűn és bűnhődés, hazaárulás és honpolgári hűség, barátság és intrika, önmagát adó és kettős személyiség. Kell ennél több?!

Miért ne olvasd:

Khm-khm… Ha A menekülés éve- nél azt mondtam, hogy akad benne gyomorforgató jelenet, az csak azért lehetett, mert még nem olvastam az Utolsó Áldozatot. Sansa nem egyszerűen: „Sansa a mészáros”. Ezzel a regénnyel (illetve ennek egyetlen meghatározott jelenetével) elérte, hogy új nevet adjak neki: „Sansa De Sade”. Ennyi. Egyéb okod nincs arra, hogy ne olvasd el. Kifogások pedig nem érdekelnek! :)


Mindamellett mindig is tudtam, hogy egyszer majd kronológiai sorrendben is el akarom olvasni a regényeket. Érdekes lesz látni, hogyan alakul ki ennyire ilyenné Prentiest…


Kedvenc szereplők:
Selkt Sa Tenecx ♥♥♥♥
Terra ♥♥♥♥
Mathit Seila ♥♥♥♥
Atum Keita ♥♥♥
Duat L. Tanaton ♥♥
Shutet Leave ♥♥
Theodore Innocente ♥♥
Susan Bankys ♥♥
Andy Bankys


A legdurvább jelenet: 

-Mathit halála. Pont.

Sírós jelenet:

-Lásd feljebb 
-Shutet „bizonyít”.

Meglepetések:

-Max titka
-Terra személye
-Susan előélete

És most: Kicsit szomorú vagyok. Elfogytak a kéziratok, nincs több rám váró GK regény. Most győzzem kivárni, míg Sansa megírja a következőt...(Csss.... Titok! Már belekezdett! Nyárra várható a Prientiest hős fiai!)


A felhasznált képeket Ta-mia Sansa alkotta, minden velük kapcsolatos jog Őt illeti!